Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Pokud jste byli na naší komunitní akci, která byla opět perfektně zorganizována p. uč. Grossovou, pak jste mohli navštívit poněkud netradiční hřbitov – hřbitov odpadů, který je dílem čtvrťáků.

V rámci projektu “Plast je past” vznikl nápad, seznámit veřejnost s tím, jak dlouho se rozkládá (pokud se rozkládá) odpadový materiál, když se dostane do přírody.

Čtvrťáci se nechali inspirovat kampaní Krkonošského národního parku “Není zvěř jako zvěř” (více zde… https://www.krnap.cz/tiskove-zpravy/startuje-kampan-neni-zver-jako-zver/) a vymýšleli originální názvy pro odpadky vyhozené volně v přírodě.

Tomuto nápadu však předcházela lekce “Plastová kačenka”. Čtvrťáci se rozdělili do skupinek a jejich úkolem bylo přiřadit různému druhu odpadů dobu rozkladu. Jednotlivé skupiny potom své závěry porovnávaly a debatovaly o rozdílech. Nejvíce je překvapilo, že se banánová slupka rozkládá opravdu dlouho (až dva roky), narozdíl od ohryzku jablka (ten se rozloží během tří měsíců). Přemýšleli, jak je to možné a přes řadu logických vysvětlení došli i k tomu správnému – je to proto, že banán v našich podnebných podmínkách přirozeně neroste. Další překvapení přinesla délka rozkladu plechovky či konzervy (až 200 let). Podivovali se tomu, že se vůbec rozloží.

Hřbitov je momentálně k vidění ve vestibulu hlavní budovy školy.