Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

Osmáci v přírodě

Úterý 30. dubna 2019 – datum, kdy to vše začalo. Žáci osmého ročníku zahájili svou projektovou výuku. Sešli se ráno před školou v “plné polní” a i když jim počasí zrovna moc nepřálo, vyrazili do přírody na chatu. Po příchodu na místo určení se museli pořádně posilnit, protože je čekal náročný program. Každý žák dostal pracovní list a všichni vyrazili poznávat přírodu. Když osmáci dostatečně potrápili své mozky, přišel čas protáhnout své svaly, použít trochu hrubší síly a zároveň projevit určitou zručnost. Úkolem žáků bylo postarat se o ovocné stromky. Po práci na čerstvém vzduchu všem vyhládlo. Naštěstí jsme byli v dobrých rukách a bylo o nás luxusně postaráno. Odměnou za vykonanou práci byl kotlíkový guláš a že byl skutečně mňamózní. Dokonce i počasí se umodřilo a tak se žáci dočkali malé vycházky po okolí chaty. Jen tak tak jsme se stihli vrátit, abychom nemuseli kličkovat mezi dešťovými kapkami. Krytí střechou před deštěm si osmáci vyslechli poutavou přednášku o nedaleké štole, o nalezišti nerostů barytu a rumělky a také o letadle z války.

Veškerý čas trávený na chatě žáci prokládali hraním různých deskových her a nechyběla ani hra na schovávánou, u které si všichni užili spoustu legrace.

Když se setmělo, nastal čas uložit se ke spánku, protože všechny čekal další náročný den. Na snídani si osmáci opekli špekáčky na ohni, zahráli si pár her a nezbývalo než začít pomalu uklízet a vydávat se do svých domovů. Každý měl před sebou už jen středeční odpoledne na to, aby se dal do pořádku a ve čtvrtek už zase hurá do školních lavic.

Celé projektové vyučování přineslo spoustu nových společných zážitků pro všechny, nové informace a vědomosti. Ale hlavně posunulo osmý ročník zase o kousek dál. Chování osmáků po celou dobu akce bylo úžasné, táhli za jeden provaz, byli skutečně jedním kolektivem a zaslouží obrovskou pochvalu.

Velké poděkování patří především Pavle Guštanové a Petrovi Jurečkovi za vše co pro nás udělali. Od poskytnutí útočiště k projektové výuce, zabezpečení programu pro žáky, obětování svého volného času až po materiální zajištění. Moc děkujeme.