Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

ŠESŤÁCI A SEDMÁCI STRÁVILI LISTOPADOVOU STŘEDU KULTURNĚ

Druhou listopadovou středu strávili šesťáci a sedmáci v divadelním prostředí.

Ostravské Divadlo loutek si nejen pro žáky naší školy připravilo divadelní ztvárnění světově oblíbené knihy anglické spisovatelky Sue Townsendové – TAJNÝ DENÍK ADRIANA MOLEA.

Pěkně jsme se oblékli, jak se do takovéhoto prostředí sluší, paní uvaděčka nás usadila do hlediště a představení plné životních zvratů mohlo začít. Trampoty hlavní postavy Adriana a jeho spolužáků byly jako vystřižené ze života. Typické starosti „puberťáka“ nejednoho diváka rozesmály, ale nad řadou z nich nám velmi rychle úsměv ze rtů zmizel – rozvod rodičů, alkoholismus, problémy ve škole, placení účtů, rozchod s dívkou atd.

Snad každý z nás v této hře kousek ze svého skutečného života našel, ať už v dobrém, nebo špatném slova smyslu. Každopádně jsme se během více než 90minutového představení mohli nejednou nad našimi životy a osudy hlouběji zamyslet. Co se dá změnit a co je ten tzv. neovlivnitelný OSUD???

Po hře byla pro žáky připravena malá divadelní dílna, v které jsme si mohli utříbit a zreflektovat pocity, jež v nás po představení utkvěly. Co se nám „líbilo“, co nás rozladilo, s kterou postavou jsme se ztotožnili a proč, kdo nám byl sympatický…

Tento povedený divadelní kousek stojí určitě za zhlédnutí, všem hercům náleží patřičný obdiv za jejich herecké výkony a velký dík patří rovněž paní dramaturgyni za vedení následné dílny, jejíž příprava zajisté zabrala nemálo času.

Během našeho ostravského putování jsme nenavštívili „pouze“ divadlo, ale dozvěděli jsme se také pár zajímavostí o městě jako takovém – už víme, co znamenají měděné destičky vsazené do dlažby u řady ostravských domů, víme, kde je Masarykovo náměstí, a dokonce jsme měli možnost zdarma navštívit také Katedrálu Božského Spasitele, která se nachází naproti Divadla Jiřího Myrona.

p. uč. Lozertová