Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

RECITACE a 4 BRONZY V OKRESE!

Dne 12. dubna 2023 se pět našich žáků, kteří zvítězili ve školním kole recitační soutěže, zúčastnilo „souboje“ v recitaci na vyšší úrovni – v okrese.

Soutěžilo se celkem v pěti kategoriích, žáci a žačky 2. stupně to měli o trošku těžší než jejich mladší kolegové, neboť si pro porotu museli nacvičit soutěžní texty hned 2! Jeden prozaický a druhý poetický. A co si budeme povídat, tréma v takovémto případě byla skutečně velká. Předstoupit před porotu složenou ze samých odborníků na náš rodný jazyk a umělecký přednes obecně vyžaduje nemalou odvahu, kromě porotců vás totiž bedlivě poslouchají také ostatní soutěžící a přemýšlejí nad tím, jestli jste udělali nějakou tu chybičku, či nikoliv a zda se náhodou jejich šance umístit se na stupních vítězů přeci jen o kousíček nezvětšují.

Naši školu reprezentovali v 0. kategorii Eva Stavinohová, v 1. kategorii Florián Začal, v 2. kategorii Adam Josef Holub, v 3. kategorii Michaela Mintálová a ve 4. kategorii Tereza Bordovská.

Soutěžící se během celého dopoledne museli obrnit velkou trpělivostí, protože nejlepších recitátorů se z celého okresu sjelo téměř k padesátce a porotu čekal po každém kole nelehký úkol rozhodnout, kdo svým výkonem nad ostatními vynikl více či méně, zda správně artikuloval a jeho přednes splňoval ta nejnáročnější kritéria.

Blížilo se k poledni, všichni jsme již napjatě očekávali výsledky, porotci za dveřmi vypisovali diplomy pro ty nejlepší. Atmosféra houstla.

A JAK TO TEDY VŠECHNO DOPADLO?

Z okresního kola recitační soutěže si odnášíme hned 4 BRONZOVÉ „MEDAILE“!

Radost je veliká, všem žákům a žačkám, kteří reprezentovali naši školu, náleží obrovská pochvala a jejich diplomy se již brzy budete moci „kochat“ na chodbách hlavní školní budovy. p. uč. Lozertová