Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

PONOŽKOVÝ DEN bude!

Prostřednictvím Bakaláře jsem si dovolila všechny požádat o spolupráci. Protože vím, že naši nejmladší elektronický přístup nemají, píši i zde.

PROSBA O PODPORU

Vážení rodiče,

rozeslala jsem našim starším žákům následující zprávičku, kterou si dovoluji přeposlat i vám. Vím, že je situace v mnohých rodinách divoká – z jedné strany péče o rodinu, domácí příprava, plnění úkolů, z druhé strany šití a rozdávání roušek, ochranných pomůcek, neustálé memorování pokynů a všeho možného dalšího … i přesto všechno si vás dovoluji požádat o spolupráci a …

PROSBA O FOTEČKU V BAREVNÝCH (PRUHOVANÝCH) PONOŽKÁCH

Kočenky a kocouři,

mám na vás velku prosbu. V loňském roce jsme se zapojili do “Ponožkového dne” – nazuli jsme si na každou nohu jinou ponožku (nejlépe pruhovanou) a vyrazili jsme takto oděni do školy. Ve třídě, ve skupinkách jsme si potom udělali společnou fotečku a na stránkách školy se objevila zprávička, že i my podporujeme šíření informací o lidech (nejen dětech), kteří mají DOWNŮV SYNDROM – jejich 21. chromozom je ztrojený (3krát). V letošním roce tento den připadl na sobotu, ve škole bychom ponožkově “bláznili” již dnes.

Vím, že je situace tíživá, nikdo z nás neví, jak dlouho to bude ještě trvat, ale najde se ALESPOŇ PÁR Z VÁS, KTEŘÍ SI NAZUJÍ BAREVNÉ PONOŽKY (KAŽDOU JINOU) – VEZMĚTE MAMKU, TAŤKU, BRÁCHU, SÉGRU, BABIČKU, DĚDU, TETU, STREJDU, PŘÁTELE … – VYFOTÍ NOŽKY A POŠLETE MI FOTEČKU NA MAIL (zabranska@zsjindrichov.cz, jani.zabranska@seznam.cz) na MESSENGER (Jana Nany Zábranská), Viber, Whats App … prostě kamkoli.

První týden netradičního učení máte skoro za sebou. Věřím, že se vám daří úkoly zvládnout. Kdybyste potřebovali, neváhejte a klidně se na mě obraťte, když to bude v mých silách, ráda pomohu.

DĚKUJI ZA JAKOUKOLI PODPORU A FOTEČKU V BAREVNÝCH PONOŽKÁCH! Opatrujte se, buďte zdraví a … MYSLÍM NA VÁS!!! J. Zábranská

Více informací…

21. března si celý svět každoročně připomíná, že jsou mezi námi lidé, kterým příroda nadělila jeden chromozom navíc. Datum Světového dne Downova syndromu je zvoleno zcela záměrně, je to totiž právě jednadvacátý chromozom, který lidem s tímto postižením přebývá.

A protože chromozomy svým tvarem nápadně připomínají ponožky, v České republice podporu spoluobčanům s mandlovýma očima i jejich rodinám projevujeme už desátým rokem takzvaným Ponožkovým dnem.

Během Ponožkového dne si lidé oblékají nesourodý pár ponožek, čímž dávají najevo, že souzní s myšlenkou celé akce, tedy že být odlišný je normální. „Iniciativa v Česku vznikla před deseti lety v Opavě a dnes hýbe celou republikou. Vloni jsme v kampani k Ponožkovému dni zaznamenali kolem pěti tisíc příspěvků na facebookové stránce Ponožkového dne,“ popisuje Monika Melzerová, místopředsedkyně Společnosti rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem.

„Mezi jejich autory byli školy a školky, úřady, policisti, hasiči, místní samosprávy, poslanci a senátoři a další lidé, kteří si oblékli dvě různé ponožky,“ dodává. Poukazuje tak na skutečnost, že k výzvě se v současnosti připojuje velké množství těch, kteří nad jejím poselstvím skutečně přemýšlejí, ačkoliv s komunitou lidí s Downovým syndromem sami nemají nic společného.

Chromozom navíc je dílem náhody, riziko roste s věkem matky

Chromozomy jsou specifické buněčné struktury složené z DNA, která je nositelkou genetické informace. Běžná lidská buňka má 46 chromozomů. „Zdraví lidé dědí 23 chromozomů od matky a 23 chromozomů od otce. Buňky s Downovým syndromem obsahují jeden chromozom 21 navíc. Celkem tak mají chromozomů čtyřicet sedm,“ vysvětluje podstatu onemocnění Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

„Přítomnost nadbytečného 21. chromozomu je zpravidla náhodným jevem. Vyskytuje se přibližně u jednoho z tisíce živě narozených dětí v Česku a četnost výskytu je spojována především s vysokým věkem matky. Zatímco dvacetiletá žena přivede na svět dítě s Downovým syndromem v jednom z 1 500 případů, u žen nad 35 let je to už každé čtyřsté živě narozené dítě a po 45. roku věku matky dokonce každé třicáté. S rozvojem preimplantačních i prenatálních diagnostických metod se výskyt daří úspěšně snižovat. Nemoc jako taková je ale neléčitelná,“ doplňuje lékařka.

Lidé s mandlovýma očima, jak se jim kvůli specifickému obličejovému rysu říká, jsou díky čím dál kvalitnějším integračním programům schopni fungovat často velmi samostatně. Kromě typických příznaků, jakými je okrouhlý obličej, široké ruce s krátkými prsty či právě epikantus, tedy kožní řasa ve vnitřním koutku oka, je nejčastěji přítomna lehká nebo střední mentální retardace. Výjimkou jsou na jedné straně případy těžké, či dokonce hluboké mentální retardace, na druhé straně IQ na hranici normálního pásma. Schopnosti jednotlivců jsou však výrazně ovlivněny právě přístupem rodičů i celé společnosti.

Společnost rodičů a přátel s Downovým syndromem v současnosti sdružuje na 260 rodin. „Ročně nám přibývá kolem deseti nových členů. Záleží však na tom, odkud jsou rodiče. Kromě nás velmi aktivně pracují regionální sdružení v Brně a Českých Budějovicích,“ uzavírá Monika Melzerová.


DĚKUJEME ​