Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

PROJEKTOVÁ VÝUKA na 2. stupni ÚSPĚŠNĚ ZA NÁMI

LABYRINT SVĚTA A RÁJ SRDCE – J. A. KOMENSKÝ

Ve dnech 29. září – 4. října se žáci 2. stupně naší školy zapojili do tzv. projektové výuky věnované „učiteli národů“, přesněji oslavě 400. výročí 1. vydání jednoho z jeho nejznámějších děl.

Žáci se však seznámili s myšlenkami Komenského netradičně, a to prostřednictvím animované filmové adaptace knihy Labyrint světa a ráj srdce, v níž hlavním postavám propůjčili své hlasy známé osobnosti Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. Zfilmovanou verzi této slavné knihy jsme měli možnost zhlédnout v krnovském kině Mír.

V díle vystupují tři hlavní postavy – Poutník (který představuje samotného Jana Amose Komenského), Všudybud (průvodce, který má právo být všude a volně se pohybovat v Labyrintu) a Mámení (tlumočník neboli komentátor). Od Mámení dostal Poutník brýle mámení, přes které vidí vše ve světě zkresleně v růžových barvách. Ale naštěstí je schopen nad brýlemi vidět svět takový, jaký doopravdy je. Poutník vstupuje do Labyrintu světa, aby našel štěstí, smysl života a své životní povolání. Na začátku dostal od Osudu povolení si nejprve vše prohlédnout a až pak si zvolit své povolání. Vládkyní celého světa je královna Moudrost, ve skutečnosti Marnost.

Samotná kino-projekce se stala pomyslným odrazovým můstkem k projektové výuce ve škole, která byla realizována v průběhu tří dnů.

Každý ročník čekaly dvě výukové hodiny plné různorodých aktivit – filozofické diskuze, práce s iPady, s pomocí aktivity „uzel“  jsme si vyzkoušeli, jak bývá někdy obtížné rozmotat zapeklitý problém, zúčastnili jsme se také virtuální aukce hodnot a díky aplikaci Mentimeter zjistili, jaké hodnoty jsou pro každého z nás důležité, ve kterých se například shodujeme a naopak, ve kterých se rozcházíme.  O životní hodnoty jsme také svedli doslova boj na život a na smrt v podobě přetahované lanem a potvrdili si, že ne vždy pravda zvítězí.

Žáci si uvědomili, že v životě může být dobré tzv. se zastavit a přemýšlet o tom, co je skutečně podstatné, že všichni potřebujeme něčemu věřit, hledat pravdu, být autentičtí a žít v souladu se svým přesvědčením.

p. uč. Lozertová