Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál

INTERAKTIVNÍ EXPOZICE CRASH KRNOV 24. 11. 2021

Ve středu 24. 11. 2021 navštívili žáci 8. a 9. ročníku naší školy interaktivní výstavu CRASH, kterou uspořádala Policie České republiky za finanční podpory Moravskoslezského kraje v prostorách bývalého obchodního domu Prior v městě Krnov.

O co se jedná? Výstava je určena nejen pro žáky a studenty, ale pro celou širokou veřejnost – cílem je to, aby si její návštěvníci po prohlídce odnesli „silný“ zážitek v podobě zamyšlení se nad nebezpečím, které v sobě ukrývá riskantní jízda autem, na motorce, na kole, ale i třeba obyčejná chůze po krajnici vozovky.

Jak málo stačí, aby se lidské osudy ubíraly jinou cestou, než bychom si přáli, pokud se z pozice řidiče nevěnujete řízení, připoutání se pásem považujete za zbytečnost, nepřizpůsobíte svou jízdu okolním podmínkám, při jízdě na kole riskujete a posloucháte současně například hudbu ze sluchátek, a tak nejste schopni vnímat, co se kolem vás děje, v šeru či tmě nenosíte reflexní prvky a stáváte se tak pro své okolí v podstatě neviditelnými. V takovýchto situacích je neštěstí velice blízko.

Žáky nejvíce překvapilo, jak důležitou roli sehrává přilba při jízdě na kole. Pro některé zbytečnost – vždyť přece dávám pozor a nic se mi stát nemůže, pro jiné zase módní doplněk, ale především jí mnoho z nás vděčí za záchranu života.

Nejeden žák projevil i odvahu posadit se na trenažer simulující náraz v 30kilometrové rychlosti. Realita předčila očekávání a zážitek to byl pro všechny velice přesvědčivý a silný.

Jsme mile potěšeni, že žádný z žáků ani na chvíli nezaváhal a všichni znají nazpaměť důležitá telefonní čísla, díky kterým mohou zachránit život nejen sobě, ale i ostatním.

Děkujeme městu Krnov, že nám umožnilo tuto smysluplnou výstavu zhlédnout a věříme, že si naši žáci i žačky odnesli do života cenné rady, které jim mohou být ve výše zmíněných situacích v životě nápomocny.

p. uč. Lozertová